Het hart

Al langere tijd had ik het vermoeden dat ik hoogbegaafd was. Mijn toenmalige jongste kind ging naar de peuterspeelzaal. Om mijzelf beter te begrijpen en te ontwikkelen ging ik psychologie studeren. Ik had getwijfeld tussen de kunstacademie en een studie in de psychologie. Door de studie kwam ik in aanraking met het werk van Carl Jung. Ik voelde me verbonden met zijn inzichten. Ik herkende me in mijn anders zijn, in de groep mensen waarover hij schreef en waar hij zelf ook toebehoorde. Hij noemde deze mensen de intuïtief en sensitief lerenden.

Mede door mijn privé-omstandigheden, halverwege de studie, ontdekte in dat ik hoogsensitief was. Iemand wees mij op het boek Hoogsensitieve Personen van Elaine Aron. Ik herkende mezelf in dit boek en werd diep geraakt.

Op jonge leeftijd tekende ik graag, ik zong en danste. Ik had een natuurlijke connectie met planten en dieren en ook een zeer sterke intuïtie. Thuis was ik een blij kind. Op school vond ik het verschrikkelijk dat ik me zo moest aanpassen en de hele dag stil moest zitten.

Later tijdens de studie, toen ik me weer bewust werd van mezelf, ging ik steeds meer lezen en ontwikkelen.

Ik las boeken zoals:

  • Herinneringen, Dromen, Gedachten, C.G. Jung
  • De wetenschap van de geheimen der ziel, Rudolf Steiner
  • De hele olifant in beeld, Marja de Vries
  • Licht op de Aura, Barbara Ann Brennan

en later:

  • Misdiagnose van hoogbegaafden, James T Webb
  • Living with Intensity, Susan Daniels, M. Piechowski
  • How the Gifted Brain Learns, David A. Sousa

Daarnaast verdiepte ik me in het werk van Linda Kreger Silverman

Ik ontdekte opnieuw wie ik als kind thuis was geweest, en verbond me hiermee. Er kwamen andere mensen en uitdagingen op mijn pad, deze sloten aan bij mijn ontwikkeling. 

Ik leerde opnieuw om naar mijn hart te luisteren. Dit betekent ieder moment zoveel mogelijk in het hier en nu zijn, en daar bewust voor kiezen. Dit is niet altijd makkelijk en vraagt veel oefening, vooral voor iemand die van nature veel in het hoofd zit.

Mijn missie komt tot uiting in mijn werk via schrijven, schilderen en coachen. Inmiddels heb ik als schrijfster een vaste column 'Kracht van het hart' voor het magazine 'Spiegelbeeld'. Schilderen doe ik met regelmaat en soms houd ik exposities. Die creatieve uitlaatklep heb ik ook gewoon nodig.

Mijn werk is ook mijn passie. Er komen de mooiste mensen op mijn pad. Ik help hen om authentiek te kunnen zijn omdat dit het meest waardevolle is in het leven van een mens. De belangrijkste factor bij coaching is in eerste instantie de relatie tussen cliënt en professional. Mijn empathisch vermogen is zo sterk dat ik dingen aan kan voelen die niet uitgesproken hoeven te worden. Vanzelfsprekend ga ik hier integer mee om. Mijn sterke gevoel is een kracht maar ik heb hier wel mee om moeten leren gaan. Vroeger wist ik bijvoorbeeld niet dat ik gevoelens van andere mensen op kon pikken, hetgeen me uitputte. Dit gebeurt niet meer zo makkelijk omdat ik weet hoe ik mezelf kan beschermen. Ik zie mijn grote sensitiviteit nu als waardevol en kostbaar, iets om zuinig op te zijn. 

Naast de studie psychologie volgde ik opleidingen en verdiepingscursussen op het gebied van gezondheid, coaching en intuïtieve ontwikkeling, zoals medische basiskennis, bloesemtherapie en het effect van etherische oliën, voeding en ademhalingstechnieken op lichaam en geest.

In de loop der tijd heb ik mezelf gespecialiseerd in hoogsensitief en hoogbegaafd temperament door onderzoek bij Prof. Anna Bosman van de Radboud Universiteit, praktijkonderzoek en ervaring, zowel met cliënten als levenservaring. Uiteindelijk resulteerde dit, nadat ik artikelen had geschreven voor magazines zoals 'Counselling Magazine', 'HSK-XL' en 'PSC Magazine' van de NFG, in een boek zodat ik een groter publiek kon bereiken. Overigens ben ik weer een boek aan het schrijven met hernieuwde inzichten in de voortschrijdende tijd en blijf ik mezelf ontwikkelen.

Els